Το wiki της ημέρας: O "Δόκτωρ Ζι-Βέγγος" και η μαγεία της ψηφιακής αποκατάστασης

Ανώνυμος
Από τον twitter λογαριασμό @theiosthanassis

Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (1968). Μια ωραία αφορμή να μιλήσουμε για τη μαγεία της ψηφιακής αποκατάστασης. Για χρόνια το Δόκτωρ Ζι-Βέγγος είχε την χει-ρό-τε-ρη δυνατή κατάσταση οπτικά και ηχητικά. Η version της ταινίας που κυκλοφορούσε σε DVD έμοιαζε κάπως έτσι.


Αργότερα ήρθε το 16:9 στην τηλεοπτική μετάδοση και η κόπια έπρεπε να προσαρμοστεί. Πειράχτηκε το aspect ratio (κάνοντας πιο κοντόχοντρους τους ηθοποιούς). Ταυτόχρονα κόπηκαν μικρά κομμάτια επάνω και κάτω (πχ λάμπα μπαλκονιού, παντελόνι Βέγγου). Δεν βελτιώθηκε όμως η ποιότητα.



Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2016-17 όταν η steFilm κάνει μια ολοκαίνουρια τηλεοπτική έκδοση. Όλα δείχνουν ότι σκαναρίστηκε από την αρχή το νεγκατίφ κι έγινε ψηφιακή αποκατάσταση. Κι έτσι έχουμε αυτή την απίστευτα πεντακάθαρη εικόνα. Και πάλι όμως έχουμε μια "θυσία" επάνω και κάτω.


Πλέον μπορούμε να διακρίνουμε ευκρινώς τι γράφουν οι τίτλοι εφημερίδες στον τοίχο!!! Είναι η Απογευματινή, Βραδυνή και Τα Νέα. Κι έτσι πλέον μπορούμε να πούμε ότι η σκηνή γυρίστηκε (εάν δεν έβαλαν επί τούτου φύλλα άλλης ημέρας) το Σάββατο 16 Μαρτίου του 1968.


Αν συγκρίνουμε τις δύο εκδοχές (DVD vs νέα ψηφιακά αποκατεστημένη κόπιας) θα δουμε όμως κάτι πάρα πάρα πολύ ενδιαφέρον. Μπορεί να έχουμε χάσει κάδρο επάνω-κάτω (τουλάχιστον το aspect ratio έμεινε σωστό). Αλλά κερδίσαμε κάδρο αριστερά-δεξιά! Ένα κομμάτι χαμένο για χρόνια.


To Δόκτωρ Ζι-Βέγγος έκανε πρεμιέρα το Μεγάλο Σάββατο 20 Απριλίου 1968. Αυτό σημαίνει ότι (με βάση την ημερομηνία των εφημερίδων) έκαναν γυρίσματα 35 μέρες πριν βγει στις αίθουσες. Κι αυτό είναι κάτι χαρακτηριστικό για το ελληνικό σινεμά των 60s και τους ρυθμούς παραγωγής του.

 Βλέποντας τη διαφημιστική καταχώρηση παρατηρώ πόσο εμφανώς έχουν το σενάριο του Τσιφόρου. Λογικά θα ήταν μεγάλος κράχτης για την εποχή. Ήταν το τελευταίο σενάριο που υπέγραψε ο Τσιφόρος (μαζί με το "Μαχαραγιά" την ίδια χρονιά). Έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 1970.

Επίσης εάν φαίνεται παράξενη η ατάκα περί "μεταμόσχευσης γέλιου" ας κάνουμε λίγο φροντιστήριο. Το Δεκέμβριο του 1967 ο Christiaan Barnard έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς. Τους μήνες που ακολούθησαν οι μεταμοσχεύσεις απασχολούσαν έντονα τον τύπο με συνεχή ρεπορτάζ.


Τέλος να πουμε ότι το Δόκτωρ Ζι-Βέγγος ήταν η τελευταία ταινία παραγωγής της "Θ.Β. Ταινίες Γέλιου" πριν πτωχεύσει. Την ταινία ανέλαβε να διανέμει στις αίθουσες η Φίνος Φιλμ. Γι αυτό και εμφανίζονται και τα δύο σήματα στις διαφημιστικές καταχωρήσεις.

Υ.Γ. Θυμίζω αυτή την ιστορική (και σπάνια) φωτογραφία με τον Θανάση Βέγγο να ξεβιδώνει το σήμα της "Θ.Β. Ταινίες Γέλιου" για να μπουν οι κλητήρες. Χωρίς να έχει προλάβει να βγάλει τα ρούχα του ρόλου...


 ΥΓ.2 Μιας και πιάσαμε αυτό το θλιβερό κεφάλαιο, ιδού ο Βέγγος με τα δικά του λόγια.